Kennissessies juli: Gezonde biggen in de opfok

Spenen is voor de biggen een grote verandering. Dat kan problemen geven met de (darm)gezondheid en het (bijt)gedrag. Wat kun je allemaal doen om te zorgen dat toch alle biggen goed door de speendip komen en als gezonde kwaliteitsbig de hele opfokperiode doorlopen? Wat kun je doen met voeding, gezondheid en gedrag?

Wat is dat nu eigenlijk, de speendip en hoe kun je daar als varkenshouder het beste op inspelen? Ruben Decaluwé van Trouw Nutrition legt het uit. Hij vertelt hoe je met een aangepaste voersamenstelling en -kwaliteit de speendip verder kunt verkleinen, naast de maatregelen die je neemt tijdens de zoogperiode. Het juiste voer op het juiste moment heeft direct én op de langere duur effecten voor de darm- en algehele gezondheid. Decaluwé laat zien hoe je dat praktisch aanpakt.   

In de opfok kunnen allerhande ziektekiemen hun kans grijpen: streptokokken, coli’s, salmonella, lawsonia (PIA), circo, PRRS en App liggen op de loer. Sonja Agten van MSD AH vertelt welke ziekten kunnen optreden, hoe je ze herkent en wat de eerste symptomen zijn die de biggen laten zien. Daarmee ben je er niet, een goede diagnose vergt vaak bloed- , speeksel-, mestonderzoek en autopsie van acuut zieke dieren. Agten vertelt wat je kunt doen om de ziekte aan te pakken en hoe je problemen bij de volgende keer kunt voorkomen.   

Wat is normaal gedrag van biggen, waarom bijten ze in staarten, oren of de flank? Wat is het verband tussen gedrag en gezondheid? Welke risicofactoren zorgen ervoor dat de bekende emmer overloopt. Het passeert de revue in een korte presentatie door Anita Hoofs van Wageningen Livestock Research. Daarna gaan we aan de hand van foto’s en filmmateriaal in gesprek over de opties voor efficiënte hokverrijking en herkennen van gedrag.  

Aanmelden
Aanmelden kan tot een week vóór aanvang van de desbetreffende bijeenkomst via het aanmeldformulier op www.varkens.nl/kenniskalender. Er zijn 3 bijeenkomsten voor varkenshouders, bedrijfsleiders en/of medewerkers. Kies de bijeenkomst die bij u past: 

  • Dinsdag 4 juli 2017: medewerkers, varkenshouders en bedrijfsleiders; 16.00-21.00 uur; Molenvenweg 2, Saasveld 
  • Maandag 10 juli 2017: medewerkers en studenten; 16.00-21.00 uur; Vlaamseweg 17, Sterksel 
  • Dinsdag 11 juli 2017: varkenshouders en bedrijfsleiders; 16.00-21.00 uur; Vlaamseweg 17, Sterksel   

Kosten 
Deelname kost € 50,- per persoon. Na de bijeenkomst krijgt u de factuur toegestuurd. Werkt u samen met één van onze opleidingspartners, dan is er een kortingsaanbod.   

Meer informatie 
Aanvullende informatie vindt in in de uitnodiging die als bijlage te vinden is bij dit bericht. Of neem contact op met de begeleider, Linda Janssen-Verriet, linda@ljvconsultancy.nl